Forsiden Presse Pressemeddelelse 2011-08-08 (Kunstnergruppen8.dk)
Pressemeddelelse 2011-08-08 (Kunstnergruppen8.dk)


FEM TRÆKUNSTNERE TIL TOPS I HERNING
Kvindelige kunstnere præsenterer værker og aktuel action om og mellem træer

(tekst: Gorm Albrechtsen)


Mens miljø-aktivisterne i Østerild-plantagen søger at standse fældningen af fredskov og bremse opførelsen af et testcenter for kæmpevindmøller og den gamle socialist, SF’s formand Villy Søvndal, opfordrer dem til at ”kravle ned fra træerne”, er en gruppe kvinder i Herning ved at gøre sig klar til at kravle op i nogle helt andre træer.

De gør det ikke ved at smide tøjet, synge lange sange eller rende i vejen for træfældning, for det hele sker inde midt i Herning, hvor Kunstnergruppen8.dk gør klar til at åbne udstillingen ”TræCover” i og omkring Det Hemmelige galleri. Tværtimod agter de at klæde træer i bymiljøet i stof og derved som de siger, påføre naturen personlighed og give naturen en facade, et cover.

Naturen ændrer personlighed

Og det er jo et helt andet udgangspunkt end kampen i Østerild-plantagen for at bevare træerne urørt af menneskehånd. Udsmykningen af træerne i og omkring Bredgade i Hernings indre by tager sin begyndelse mandag 8. august, så denne del af udstillingen TræCover også står klar til åbningen af udstillingen i galleriet fredag 12. august.

Men selv om udgangspunktet er totalt anderledes, er der alligevel en sammenhæng. Udstillingen vil nemlig bestå af finurlige og farverige malerier, skulpturer og installationer. Samt af fotos som hver især gengiver og dokumenterer noget, de fem kunstnere har iagttaget eller observeret. De snupper billeder af træer, som er beklædt, og dermed har ændret personlighed, fastslår medlem af kunstnergruppen Annette Gerlif, Viborg.

De kvindelige kunstnere planlægger også et fællesværk midt i galleriet, en træinstallation, hvorpå der ligesom på træerne omkring galleriet ophænges små tags, som tilskuerne kan tage med sig til erindring om naturen – eller da naturen ændrede sig.

Stof-donation

Annette Gerlif betegner selve handlingen som et kortvarigt produkt, der har til formål at skabe et billede. Fotoet er målet i sig selv. Derfor vil begge etager i Det Hemmelige Galleri i udstillingsperioden august-september blive fyldt med billeder af træer, der er iklædt og beklædt. Hertil har Herning-virksomheden Kemotextil bidraget med en væsentlig stof-donation, og direktør Henrik Ellerbæk kan konstatere, at kunstnerne således knytter tråde mellem det moderne menneskes lyst til at tage ting med ud i naturen - og samtidig inddrage naturen i sit hverdagsrum.

-Vi giver træerne et moderne og beskyttende look, en facade, siger Annette Gerlif. Når kunstnergruppen sætter stiger op mod træer i Herning i denne uge og udsmykker de grønne stammer og grene er det ikke som værn mod vindmøller, men aktiv træbeskyttelse – og udsmykning.


Fakta

Udstillingen ”TræCover” ¨åbner i Det Hemmelige Galleri”, Bredgade 5 i Herning fredag 12. august og varer til 9. september. Den omfatter fotos, tags og dokumentation af træer med beklædning og udsmykning samt fælles udendørs træ-installationer.

Bag udstillingen står Kunstnergruppen8.dk, der udstiller i Herning for første gang. Gruppen består af billedkunstnerne Annette Gerlif, Viborg, Else Oltmann, Kolt, Helle Skydt, Risskov, Annette Hornskov Mørk, Vejle, og Grethe Mariann Maurseth, Aalborg. De har blandt andet en uddannelse på Århus Kunstakademi tilfælles.