Forsiden Presse Pressemeddelelse 2013-10-27 (Rumond)
Pressemeddelelse 2013-10-27 (Rumond)

PRESSEMEDDELELSE


Efterårsudstilling i Herning med tre spændende jyske kunstnere

Romanernes og filmens Tre Musketerer gjorde brug af kampråbet ”En for alle og alle for en”. Landsholdet mangler ligesom et kampråb, selv om ”Persillesovs og flæsk – nu skal de ha’ tæsk” er foreslået. Men de tre kunstnere på den kommende efterårsudstilling i Det Hemmelige Galleri i Herning har det fælles fyndord ”Rumond”.

Lidt af et vrøvleord, men det rummer en udfordring for tilskueren, når man stilles over for spørgsmålet, hvad de tre kunstnere Michael Ruby, Niels Peitersen og Jens Thordal-Christensen mener om begrebet Rumond. Meget afhænger af, hvor trykket lægges i dette mystiske ord for en forhåbentlig letsindig omgang med materialer som glas, metal, papir og lærred.

Når udstillingen åbner lørdag 2. november i galleriet i Bredgade i Herning, får de tre kunstnere lejlighed til at udstille sammen den næste måneds tid og til at redegøre for deres egen definition af ”Rumond”. Nemlig: ”Rumond er en tilstand efter at en person har oplevet intens glæde, og ikke ønsker at være andre steder, end hvor vedkommende er. Rumondhed opstår, når personen træder ud af denne intense tilstand, og pludselig er tilbage i friheden, hvor han/hun kan drømme frit og vælge til og fra”.

Tre kunstnere

Mens stentrykkeren Niels Peitersen fra det kunstneriske tryk-værksted Saxum-Litho i den lille landsby Gravlev nær Ebeltoft før har udstillet i galleriet i Herning med blandt andet sin bror, Erik Peitersen, har de to andre raske svende ikke tidligere udstillet i Herning. Billedkunstneren Jens Thordal-Christensen fra Balle på Djursland viser blandt andet nye arbejder i zink, glas, papir og lærred. Han forholder sig i valget af materialer til udstillingens titel Rumond i udforskning af, hvad det kreative gør ved menneskesindet. 

Også Michael Ruby fra vestjyske Agger har ladet sig inspirere af Rumond-tilstanden inden for og udenfor sind, rum, rammer og psyke, hvor positiv og negativ står over for hinanden. Men han har også fundet inspiration i det brølende Vesterhav, der hærger beton og banker metal i form. Det skaber mentale riv i hjernebarken og sætter kontraspor.

-Usikkerheden er som at stå på ét ben i brændingen – og sikkerheden kommer af at være i nærheden af elskerinden havet, siger billedkunstneren. Han har valgt at udstille arbejder i form af maleri, skulptur og foto.

Fakta

Kunstnernes lokale efterårsudstilling ”Rumond” med Michael Ruby, Niels Peitersen og Jens Thordal-Christensen, finder sted lørdag 2. november-30. november i Det Hemmelige Galleri, Bredgade 5A i Herning. Fernisering i overværelse af kunstnerne: Lørdag 2. november kl. 14-17.

Michael Ruby, Agger i Thy, har Vesterhavet som nærmeste nabo og inspiration. Han har deltaget i en lang række udstillinger i ind- og udland, bl.a. i så usædvanlige rammer som Hanstholm Fyr, Bovbjerg Fyr, på stranden ved Bovbjerg, Tobaksfabrikken Lemvig og Bang & Olufsen.

Niels Peitersen har grafisk værksted i Gravlev i idylliske omgivelser på Djursland. Han er uddannet stentrykker og etablerede i 2002 værkstedet Saxum-Litho med muligheder og trykmaskiner inden for det gamle lithografiske håndværk. Stentrykker er en uddannelse, der for længst er slettet fra listen over håndværk, og som nu bruges af kunstnere, som Niels Peitersen udtrykker det, ”med en veludviklet sans for det basale i kunsten, og som kvalitetsmæssig ikke går på kompromis. Dermed er det vist fastslået, at håndværket er nøgleordet for Niels Peitersen og hans værksted.

Jens Thordal-Christensen fra Balle på Djursland er kendt for arbejder med zink. Han har tilsyneladende hele verden som interesseområde, debuterede som autodidakt på Kunstnernes Påskeudstilling i 1990, og har siden haft en række udstillinger, vundet adskillige priser og udført udsmykningsopgaver, bl.a. på Island og Grønland. I Hundested har han med en udstilling hyldet 100-året for Danmarksekspeditionen, og er i øjeblikket ved at realisere et kunstnerisk projekt i den kinesiske hovedstad Beijing.  Om valget af zink siger han: ”Zink er råt, skarpt – og af en meget klar verden”.

Pressetekst: Gorm Albrechtsen