Forsiden Presse Pressemeddelelse 2015-10-9 (Kronhjorten igen-igen)
Pressemeddelelse 2015-10-9 (Kronhjorten igen-igen)

Kronhjorten genoplives
Kunstnergruppen Primus udstiller i Det Hemmelige Galleri i Herning.


Der er sentimentale og humoristiske jubilæumsbrøl i den nye udstilling i Det Hemmelige Galleri. 
Det er nu 13 år siden galleriet slog dørene op første gang for underfundige og kitschede udstillinger, fortæller gallerist Ole Sejersen. Og sådan skal det gerne fortsætte, 7-9-13, forklarer han.

Den ny udstilling med den skamløst kitschede titel ”KRONHJORTEN IGEN – IGEN”.  Det er kunstnergruppen Primus der har sat sig for at genoplive kronhjorten som motiv og som kunstnerisk fænomen. 

Krondyrsmotivet kendes helt tilbage fra de forhistoriske hulemalerier.  Siden har krondyret levet en noget omtumlet tilværelse i billedkunsten. Blot for nogle få hundrede år siden var dyret et elsket motiv og det stolt knejsende dyr blev betragtet som et nationalsymbol. Siden er både de nationale og de romantiske stemninger og budskaber i motivet med den brølende kronhjort ved skovsøen forduftet; - motivet er blevet temmelig kulturpolitisk ukorrekt. 

Fordi motivet er så umiddelbart banalt, og har hængt over sofaen i tusinder af hjem, er det blevet et yndet kitsch-motiv i nyere billedkunst.  Malerier af krondyr er blevet hånet og de har fået mange nedsættende betegnelser med på vejen; for eksempel trivialkunst, fiduskunst og trommesalskunst. I dag ender kronhjortemalerier gerne deres liv i diverse genbrugsbutikker. En trist og ufortjent skæbne for det flotte dyr, mener kunstnergruppen Primus.

Kunstnergruppen ønsker med udstillingen at genoplive og revitalisere den stolte kronhjort; at fremstille den i ny forklædning og med nye fortællinger. - Vores inspiration kommer flere steder fra, så man vil som publikum blive udfordret, overrasket, måske undre sig over hvad det har med kronhjorte at gøre, men man vil sikkert også genopleve kronhjorten ved skovsøen – heraf titlen KRONHJORTEN IGEN-IGEN.

De deltagende kunstnere er: Kirsten Holm, Hanne Stochholm Exe, Lene Bruun Kolff, Tove Ladefoged Madsen, Allan Stochholm, Carsten Rud Poulsen, Jane Susanne Andersen, Susan Ogstrup og Kika Møller.

Der er fernisering på ”KRONHJORTEN IGEN-IGEN” fredag d. 9.oktober, hvor flere af kunstnerne vil være til stede.